Varijanta hleba kojeg izmešate u jednoj posudi, izlijete u pleh, i to je to. Volim da pravim ovakve hlebove, lako su svarljivi, zasitni, ukusni, a pritom brzi i jednostavni.
Ražano brašno mi je jedno od omiljenih i isključivo volim sama da pravim hleb od istog. U pekarama često nailazim na "Ražane hlebove" koji su sve, a samo nisu od raži, tačnije obojani su.
Pravi ražani hleb treba da bude dosta zbijeniji (gušći) i nikako ne treba da bude mekan i da se "lomi".
Kada sami napravite hleb znate šta ste tačno stavili i koliko čega. Ako mene pitate nema ništa lepše od vrućeg hleba tek izvadjenog iz rerne i njegovog divnog mirisa. :)
Potrebni sastojci:
-300g ražanog brašna
-50g ovsenih mekinja
-4 pune kašike mlevenog lana
-Kašikica morske soli
-2 kašikice praška za pecivo
-Kašika susama
-Kašika celog zrna lana
-Šaka sirovog suncokreta
-Šolja (od 2,5dcl) mlake vode
-Šolja (od 2,5dcl) kisele vode
-2 kašike maslinovog ulja
-Semenke za posipanje (Suncokret, lan.. po izboru)
U posudu pomešajte ražano brašno, ovsene mekinje, mleveni lan, so i prašak za pecivo. Mlaku vodu dodavajte postepeno, konstatno mešajući. Ponoviti postupak i sa kiselom vodom. Smesa treba da bude lepljiva i malo gušća. Na kraju dodajte ulje, semenke i sve dobro izmešajte.
E sad upalite rernu na najjače da se zagreje, a za to vreme smesa nek "odmara".
Kada se rerna dovoljno zagreje, smesu izlijte u pleh koji je obložen peci papirom, pospite semenkama odozgo i pecite oko sat vremena na 200 stepeni.
0 Comments