Context històric i cultural: segles XV - XVIII

Esdeveniments importants:
- El descobriment d’Amèrica: noves oportunitats i un nou ordre a Europa.

- L’estructura social imperant durant tota l’edat mitjana, el feudalisme, es qüestiona i acaba amb la Revolució francesa del segle XVIII.

- Neix i es consolida una classe social: la burgesia. Tenen riqueses i s’interessen per la cultura.

- L’ésser humà es converteix en la mesura de totes les coses i la dimensió més intel·lectual de l’antropocentrisme és l’humanisme.

- L’esperit crític del l’humanisme va donar lloc a una reformulació de l’Església cristiana (Martí Luter o Erasme de Rotterdam) i la resposta del Vaticà: la Contrareforma.

- Al segle XV, la invenció de la impremta va ajudar en la difusió de les noves idees a la societat.

- La cultura, l’art i la literatura es divideixen en tres grans blocs: el Renaixement (s. XV - XVI), el Barroc (s. XVII) i la Il·lustració (s. XVIII).

- Revalorització de l’artista a un nou estatus social. Molt lligat al prestigi de l’art, burgesos i aristòcrates es converteixen en mecenes amb l’objectiu d’augmentar el seu prestigi.

- Pel que fa a la música, amb l’Orfeo de Monteverdi, neix l’òpera. L’excel·lència de les obres de compositors com Bach, Mozart, ... donaran lloc al que avui coneixem amb el nom de música clàssica. També destaquen Miquel Àngel, Leonardo da Vinci, ...

Informació treta de: Llibre de llengua catalana i literatura de 3r ESO editorial Baula.

Post a Comment

0 Comments